top of page
Search

Slog opremljanja vašega novega doma

Svetovni trendi se nagibajo k vintage stilu. Modne so stene z izpostavljeno opeko, temnejši naraven les in retro dodatki, ki se spretno mešajo z modernimi/sodobnimi umetninami. Veliko pohištva daje videz »home made«. Vplive lahko najdemo med vsemi spodaj naštetimi slogi opremljanja.


1. Skandinavski slog – svetel, preprost in čist


Moderni slog opremljanja izvira iz nordijske regije, torej iz Švedske, Danske, Finske, Islandije in Norveške, izoblikoval pa se je približno v 50. letih in se v zadnjem obdobju razširil po vsem svetu. Osnovne značilnosti skandinavskega sloga so eleganca, preprostost, toplina, veselje, svežina, zračnost in prečiščenost podeželskega sloga.

Na srečo vam minimalistični pristop skandinavskega oblikovanja omogoča, da kar najbolj izkoristite tudi majhen in omejen prostor. Skandinavski slog je v majhnih in velikih prostorih enako dostojanstven.

Pohištvo je preprosto in elegantno, izdelano iz naravnega lesa, v svetlih odtenkih (breza, bukev, jelša, beli bor ali pa pobarvano v bele in krem odtenke). Poseben poudarek doda primerna razsvetljava. Značilni so lestenci, stenske in namizne svetilke, enostavnih oblik in velikokrat v črni barvi.


Barvna paleta: od snežno bele do umazano bele, bež odtenki, svetlo siva in svetlo modra barva, posamezen kos pohištva (ali dodatek) je lahko temne barve.


2. Industrijski slog – surov, a šik ambient


Če ste utrujeni od klasičnega minimalizma, in želite urediti vaš dom na sodoben in izviren način, je morda za vas najbolj primeren industrijski slog opremljanja.

Pod izrazom "industrijski slog opremljanja" smatramo interjerje, pohištvo in dekor, ki s svojo obliko (večinoma) v sodobni ambient vnesejo retro duh industrijske revolucije.Na videz nedokončane stenske fronte iz betona ali opeke, kovinske svetilke in lestenci, ki visijo na žici, udobni usnjeni fotelji in zofe, lesena ali betonska tla.


Barvna paleta: na videz zbledele in iztrošene barve, različne nianse sive v kombinaciji z belo.


3. Pariški slog – razkošen in bleščeč


Slog zajema več obdobij od baroka, rokokoja in neoklasicističnega sloga. Sodobno pariško stanovanje vključi tudi art deco, sredozemski vpliv starega sveta in vpliv kabareja. Značilni so visoki stropi z mnogo arhitekturnimi detajli, majhni balkoni z ograjo iz kovanega železa, visoka okna.

Pohištvo je elegantno, »časovno obrabljeni« elementi, temno izrezljan les. Stoli, mize in omare so pobarvani v črno ali krem barvo z zlatimi poudarki. Bogata svetleča svila, brokat in žamet poskrbijo za razkošen videz. Ne smejo manjkati dodatki in motivi v vintage stilu, predvsem plakati pariškega nočnega življenja, velike ure (kot iz železniške postaje), mize, stoli in police iz kovanega železa ali celo Eiffel-ov stolp.


Barvna paleta: zlata, smaragdno zelena in kraljevsko modra v nasprotju s črno ali belo.


4. Retro slog – funky, svetel in zabaven


Retro stil v notranjem oblikovanju črpa navdih iz več desetletij: od 50-ih do 70-ih let prejšnjega stoletja. Pop glasba, svobodna ljubezen in flower power, so imeli izjemen vpliv tudi na notranje oblikovanje.

Karirasti in cvetlični vzorci so na stenah nujni ali pa tudi abstraktni in geometrijski liki, ki bodo pomagali ustvariti edinstven igriv retro slog. Nepogrešljiva so umetniška dela in plakati. Pohištvo je barvno, zaobljene zofe in stoli.


Barvna paleta je živahna: zelena, rumena, roza, vijolična, rdeča, črna, bela in srebrna.


5. Pop art - najbolj barvit in nenavaden


Pop art je sinonim za popularno umetnost. Pop art v notranjem opremljanju je eden izmed najbolj barvitih in nenavadnih stilov. Svetlo, včasih kičasto, drzno in inovativno - vse to so odlike pop art stila. Umestitev umetniških del v samo funkcijo interierja je odlika pop art stila opremljanja. Plakati in slike v stilu del Andy-a Warhol-a in Roy-a Lichtenstein-a, so seveda nujen in sestavni del opremljanja v pop art stilu. Warhol –ov dodatek k pop kulturi so portreti Marilyn Monroe, Elvisa, Lennona, Jagger-ja, predsednika Mao Zedonga in Campbells juhe, ki ostajajo nepogrešljivi dodatek pri opremi.

Pohištvo je unikatno, futuristično iz živobarvne plastike ter različnimi elementi iz 60-ih let. Oprema je svetla, včasih kičasta, drzna in inovativna.


Barvna paleta: izberite dve kontrastni barvi, ki jih umirite z nevtralnimi barvami, doseči morate »wow effect«.


6. Azijski slog - minimaliziran in prečiščen


Azijski stil notranjega opremljanja je pravzaprav mešanica različnih stilov in vplivov številnih azijskih držav, denimo kitajske, japonske, indijske, singapurske, tajske, nepalske kulture in še bi lahko naštevali. V trendu pa je seveda moderniziran oziroma minimaliziran in prečiščen azijski slog. Če se boste recimo osredotočili bolj na kitajski stil notranje opreme, uporabite bogate črno-rdeče kombinacije, potiske v obliki zmajev in kaligrafske umetnosti.

Velja načelo »manj je več«, zato mora domovanje ostati čim bolj prazno. Izberite le tiste kose pohištva, ki jih res potrebujete. Značilne so ravne linije polic in pravokotne nizke omare v temnih barvah. Stene naj bodo svetle in prazne. Uporablja se naravne materiale kot so les, kamen, rižev papir, svila. Kot dekor uporabite pogrinjke iz bambusa, pregradno steno iz riževega papirja, kimono ali pahljačo. V prostoru ne smejo manjkati simboli lesenih elementov in rastline, ki dajejo človeku energijo (bambus).


Barvna paleta: umazano bela, bleda bež, svetlo siva, dopolnjene z intenzivnim odtenkom v čokoladno rjavi, rdeči ali črni barvi.


7. Sodobni rustikalni slog – usklajen z naravnim okoljem


Rustikalno nas asociira na vaško okolje, brunarico, lovsko kočo, daleč od mestnega vrveža. Seveda pa lahko ljubitelji nekaj tega rustikalnega prenesejo tudi v svoje domove, brez da bi se odrekli ali žrtvovali sodobnemu načinu življenja; pri večini pa bo to slog, ki ga bodo prenesli v svoje počitniške hišice, kjer bo nedvomno usklajen tudi z naravnim okoljem.

In eden od najhitrejših načinov, da vašemu domu dodate kanček rustikalnega in podeželskega je, da vnesete teksturo v obliki grobo obdelanih materialov, ki bodo doprinesli k občutju topline in naravne lepote. Rustikalno ali kmečko je včasih pomenilo »razmahano in poceni«. Danes pa to pomeni prefinjeno in celo moderno.

Naraven les, izpostavljeni tramovi, kamnite grobo obdelane stene. Kombinirajte jih z belimi zidovi, lesenimi talnimi oblogami in pohištvom prečiščenih linij. Dodamo lahko le stole iz vrbovih šib in staro hrastovo mizo ali pa kos grobo izklesanega pohištva, na videz preperel in obrabljen. Omehčajte vse skupaj z blazinami, prešita odeja in tkanine v karo ali cvetličnih vzorcih.


Barvna paleta: tople in naravne barve, ki bodo zunanjost prenesle v notranjost in jo naredile toplo - odtenki rjave (zemlja), zelene (gozdovi, travniki) in travniškega cvetja (temno rdeča, vijolična, modra, rumena, oranžna).


8. Novi neoklasicizem – starodavne kulture na sodoben način


Navdih prihaja iz grške in rimske arhitekture in umetnosti ter v manjši meri celo v starodavnem Egiptu. Ta trend nam bo nazaj pripeljal veliko klasičnih elementov teh starodavnih kultur, ampak na nov in sodoben način. Novi neoklasicizem pomeni vrnitev k simetriji in ustvarjanju brezčasnih in uravnoteženih prostorov.


Talna obloga je lahko temen les, marmor ali kamen. Pohištvo je preprosto, geometrijskih oblik, izdelano iz temnega lesa. Uporabljene tkanine so svila, brokat, bombaž in volna. Vrnitev asimetrije in brezčasnih prostorov naredijo doprsni kipi, velika ogledala in razkošni okvirji.


Barvna paleta: bela, smetana, bež, svetlo modra, rumena in zelena, kot protiutež se uporablja črno, rdečo in zlato.


128 views0 comments
bottom of page