top of page
Search

Japandi: trend, ki se prebija v ospredje


Jagode in čokolada. Krekerji in sir. Nekatere stvari, ko jih združimo, preprosto tvorijo popoln par.

To velja tudi za oblikovalske sloge. Dva takšna oblikovalska trenda, ki se širita po družbenih omrežjih in se odlično dopolnjujeta, sta japonski »wabi sabi« minimalizem in skandinavski »hygge« dizajn.


Japandi, kot se imenuje, je zlitje dveh stilov. Rezultat je oblikovalski trend, ki kulminira v tolažilni, prefinjeni estetiki, ki v prvi vrsti spoštuje naravo.


Morda se vam ne zdi, da imata Japonska in Skandinavija veliko skupnega, a ko gre za oblikovne elemente, sta si bolj podobni, kot bi si morda mislili. Estetika vsakega od njih se osredotoča na preprostost, naravne elemente in udobje, zato ne preseneča, da vidimo vse več oblikovalcev, ki združujejo oba videza in ga imenujejo "Japandi" (tudi japonski in skandinavski).


Kaj sploh je Japandi design?


Po mnenju vodilnih dizajnerjev v notranjem oblikovanju je Japandi kombinacija skandinavske funkcionalnosti in japonskega rustikalnega minimalizma za ustvarjanje občutka umetnosti, narave in preprostosti. Ta fuzija ustvarja popolno mešanico funkcije in oblike, s poudarkom na čistih linijah, svetlih prostorih in barvah.


Kateri so bistveni elementi Japandija?


Popolna fuzija japonskega in skandinavskega dizajna Japandi se osredotoča na minimalistične oblike, ki so estetsko prijetne, a zelo funkcionalne.


V Japandi slogu boste našli obilico naravnih materialov, zadušenih barv, čistih linij in minimalno, a dobro zasnovano pohištvo.

Stil Japandi odlikuje čudovita izdelava s poudarkom na kakovostnih in ročno izdelanih kosih namesto na poceni elementih, ki se sčasoma zavržejo.


Videli boste tudi veliko nevtralnih barv in barv, ki dopolnjujejo pohištvo in dodatke. Običajno so izbrane pomirjujoče, umirjene in spokojne palete.

Kako japonski in skandinavski slog delujeta skupaj?


Če poznate Scandi design, ste zagotovo že naleteli na pojem "hygge". To je skandinavski koncept udobja v oblikovanju in je v zadnjih nekaj letih postal vedno bolj priljubljen.


Zdaj združite to idejo z japonskim pojmom "wabi-sabi" ali idejo, da je lepota v nepopolnosti, in ustvarili boste oblikovalsko poroko; Japandi.


Japonski in skandinavski stil oblikovanja tako dobro delujeta skupaj, ker oba temeljita na minimalizmu in udobju. Skupna estetika obeh se združuje v slog, ki je lahkoten in prefinjen.

In kjer se oba pristopa razhajata, se njune razlike dejansko dopolnjujejo. Če je japonska notranjost elegantna, je nordijska rustikalna. Bogatejše (vendar še vedno nevtralne) barve japonskega oblikovanja pomagajo, da ostre, jasne palete skandinavskih domov ne delujejo hladno.


Kako lahko opremimo stanovanje v slogu Japandi?


Če ste ljubitelj minimalizma in hyggeja, ste verjetno že začeli eksperimentirati s slogom Japandi. Če se želite resnično poigrati s tem videzom, se osredotočite na naravne materiale, kot so neobdelan les ali kosi bambusa, ki vnesejo občutek narave in preprosto lepoto. Priporoča se uporabo pridušenih barv s pridihom bledo zelene ali bledo roza barve. V vaš dom vnesete rastline in zelenje, da boste ustvarili občutek bivanja na prostem.


Zmanjšanje nereda je prav tako ključnega pomena za doseganje sloga Japandi. Ta oblikovalska estetika se osredotoča na čiste linije in odprte prostore. Toda če imate aktivno gospodinjstvo in se trudite najti ta minimalistični videz, poskusite "umetni minimalizem" z vgradnimi omarami, da skrijete odvečne stvari in ohranite prostor brez nereda.


Ker je dizajn Japandi osredotočen na rokodelstvo, ni namenjen divjemu potrošništvu. To je jasen protistrup kulturi enkratne uporabe, ki smo jo sprejeli. Namesto tega se osredotočite na kose, ki so trajnostni in varni za naš planet.

Čeprav tako japonski kot skandinavski dekor nista nova, bo kombinacija obeh zagotovo naraščajoči trend v naslednjih nekaj letih.

35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page