Instant Design Kontakt:
E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript
Tel.: 041-674-170
        051-354-320
Pon-Pet od 9h do 16h
     
 
 

Trend -  ART DECO

V začetku 1920 (po koncu 1. svetovne vojne) smo priče začetkom Art deco-ja, ki je ponujal glamurozen stil življenja, kot motiv za nov začetek.
Navdušenje in optimizem v povojni Evropi in Ameriki sta ustvarila osnove za ta bleščeč in eleganten slog dekoriranja.
Bauhaus postavi nova izhodišča oblikovanja. Vsekakor se številne smeri od umetnosti do arhitekture gibljejo v smeri moderno in modernizem.
Art deco je združil moderne materiale, gibanje in industrijske trende tistega časa. Oblikovalci so se trudili ustvariti stil, ki je usmerjen v enostavnost in obliko.
Čeprav je Art Deco v času razvoja veljal za ultra moderen stil, je črpal navdih tudi iz antike, predvsem v ponavljajočih se motivih in živahnih barvah. Umetniki in oblikovalci so kombinirali te motive z industrijskimi in geometrijskimi oblikami in glamuroznimi bleščečimi tkaninami, ogledali, srebrnimi, zlatimi in kromiranimi okvirji. In rezultat? Mehek, osupljiv design, ki vas bo osvojil še danes.

 

Osnovne značilnosti Art deco-ja:

Kontrast: V Art Deco-ju se vse vrti v združevanju skrajnosti; temno in svetlo, ravno in valovito, okroglo in kvadratno…
Industrijski materiali: oblikovalci uporabljo »nove materiale« kot so: stekleni bloki, neon, krom, ogledala in panele neprozornega stekla.
Čiste linije: poudarjene so oblike in črte, ne pa vzorci
Glamur: veliko srebra in zlata, eksotične tkanine

13.jpg
 

Pomembni oblikovalci tistega časa:

- Eileen Gray: irski izdelovalec pohištva, ki je živel in delal v Parizu
- Raymond Tamplier: oblikovalec nakita
- Le Corbusier: arhitekt in oblikovalec pohištva
- Sybil Colefax in John Fowler- kasneje Colefax & Fowler (tkanine in tapete)

 

Art Deco pohištvo

Za Art deco pohištvo so značilne čiste linije. Je moderno in lesketajoče. Veliko kosov pohištva je postavljenih na kromirane podstavke, ki dodajo pohištvu še poseben čar. Leseni kosi so lakirani v črno ali expresso. Od lesa je najpogostejša ebenovina, brazilski palisander in beli javor. Mize imajo pogosto stekleno površino.

 12.jpg
 

Značilne barve Art Deco-ja

Prevladujejo hladne barve, ki hodijo z roko v roki minimalizmu. Poleg črne in bele se v kombinaciji s črno pogosto pojavlja vijolična, rdeča ali zelena barva. Lahko pa porabimo tudi kombinacijo močno zelene in modre barve. 

   
5.jpg
 

Talne obloge

Klasično črna bela šahovnica je še ena od značilnosti tega obdobja. Pa naj bo to črn in bel marmor, keramične ploščice ali vinil. Ne boste pa zgrešili niti z visoko poliranim parketom, na katerem ne sme manjkati preproga z geometrijskim vzorcem.

 

Dekoraterski nasveti:

1. Nikoli ne pretiravajte z dekorjem
2. Izberite neutralno, moderno pohištvo
3. Nikoli ne vnašajte v stanovanje 100 % Art Deco, mešajte ga z ostalimi stili in ga popestrite s sodobnimi elementi, da mu dodate pridih 21. stoletja. Ne bojte se kombiniranja.

10.jpg
11.jpg
 

Instant design, urejanje bivalnih prostorov, Luka David Rogelj s.p., Celovška 287, 1117 Ljubljana
Izvedba 3xdvojniw Januar 09 - uporabite Firefox